Sund mad

Sund mad

sundmad_small

 

Du er, hvad du spiser! Gennem din kost skal krop og hjerne have, hvad de har brug for. Så selv om du ikke har behov for at tabe dig, bør du være bevidst om, at du får den rigtige fordeling af protein, kulhydrat og fedt. Din fysioterapeut kan vejlede og støtte dig i en omlægning af kosten. Og har du særlige behov, ved han eller hun, hvor du skal gå hen, for at få en mere specialiseret rådgivning.

Motionist – og dig der genoptræner

Når du begynder at træne, vil dine muskler, led og sener ruste sig til at kunne klare en øget belastning – og for at understøtte det, bør du spise sundt og varieret. Efter træning har du brugt dine sukkerdepoter i musklerne – og de skal gerne fyldes op hurtigt. Tag derfor lidt frugt eller brød med til træning, som du kan spise lige bagefter.

Sportsfolk – og dig der træner intensivt

Træner du intensivt og ofte, er det væsentligt, at du spiser godt og regelmæssigt, så du får fyldt dine væske- og sukkerdepoter op efter træning. Så drik rigeligt vand, og spis masser af grøntsager, pasta og ris – og fordel dine måltider over hele dagen.

Kostråd ved hjertekarsygdomme

Hører du til risikogruppen for hjertekarsygdomme, bør du have særlig opmærksomhed på din kost. Især skal du være opmærksom på, hvilke fedtstoffer du spiser. Du skal have fedt – men du skal vælge de flerumættede og enkeltumættede olier, så dit kolesteroltal ikke løber i vejret. Animalsk fedt skal du så vidt muligt undgå – så væk med smørret og fedtet fra bøf og kylling, og ind med planteolier.

Kostråd til dig der vil tabe dig

Glem slankekure – de er dyre og besværlige, og så holder de typisk ikke, hvad de lover. I stedet bør du stille og roligt omlægge din kost, så du får masser af grøntsager og fibre. Skær ned på slik, kager og sodavand – des mindre sukker du får, des mindre lyst til det vil du efterhånden få.