Morbus Bectherew

Morbus Bectherew

Hvad kan FysioDanmark tilbyde mig med Morbus Bectherew?

Du kan med diagnostiseret Morbus Bectherew få en vederlagsfri henvisning hos din egen læge, da vi samarbejder med sygesikringen.

Som fokusklinik for Morbus Bectherew tilbyder vi hos FysioDanmark Odense målrettet træning til dig med rygsøjlegigt og Morbus Bectherew.
Træningen bygger på den nyeste forskning, som viser at specifik træning sammen med konditionstræning har positiv effekt på smerter, træthed og bevægelighed.
Træningen består derfor af specifik opvarmning med fokus på ryg og nakke. Derefter er der forskellige fokuspunkter fra gang til gang. Træningen kan bestå af øvelser der kan have fokus på at vedligeholde bevægeligheden i rygsøjlen, styrke kroppens muskulatur samt øge din kondition. Der vil ofte blive afsluttet med individuel udspænding.
Der vil altid blive taget hensyn til dit personlige funktionsniveau, så du får mest muligt ud af træningen.

Træningen vil være formet som holdtræning 2 gange om ugen.

Mandag kl. 17-18
Onsdag kl. 16.30-17.30

Efterhånden som efterspørgslen øges, vil der blive oprettet formiddagshold.

Morbus Bectherew og rygsøjlegigt

Omkring 50.000 danskere har rygsøjlegigt, men kun omkring 10.000 har Morbus Bechterew.

Rygsøjlegigt tilhører en gruppe af gigtsygdomme, der med det lægefaglige udtryk betegnes spondyloarthritis eller SpA. Rygsøjlegigt er primært lokaliseret til ryg og nakke og dækker over to overordnede grupper af gigt, henholdsvis uspecifik rygsøjlegigt (uspecifik SpA) samt Morbus Bechterew.

Morbus Bechterew er en kronisk gigtlidelse, der primært rammer rygsøjlen og bækkenets led. Gigten kan medføre ledforkalkning, hvilket gør rygsøjlen mere eller mindre stiv. De første symptomer mærkes oftest i bækken og lænd – og kan brede sig til blandt andet ryg, nakke og brystkasse. Personer med Morbus Bechterew udvikler på sigt karakteristiske knogleforandringer, og mange får som følge deraf en karakteristisk foroverbøjet holdning.

Tilbagevendende smerter og stivhed i lænd, ryg og nakke er almindeligt for patienter med Morbus Bechterew. Sygdommen begynder typisk i bækken og lænd og kan derfra brede sig til ryg og nakke samt i nogle tilfælde endda til brystkassen. Smerterne og stivheden er som regel værst om morgenen, men kan for det meste lindres med fysisk aktivitet eller medicin.
Sygdommen kan i sjældne tilfælde også ramme hofte-, knæ- og skulderled. Derudover får hver tredje Morbus Bechterew-patient betændelse i øjets regnbuehinde. Øjet bliver rødt og ømt, synet sløret, lys er generende og øjet løber i vand. Det er vigtigt at gå til øjenlæge ved de første symptomer på regnbuehindebetændelse. Sygdommen rammer mænd to til tre gange hyppigere end kvinder, og symptomerne begynder oftest i 20-30 års-alderen.

Behandling

Morbus Bechterew kan ikke helbredes, men der er gode muligheder for mindske symptomerne, så du kan få en fornuftig tilværelse og være aktiv på arbejdsmarkedet. Behandling af Morbus Bechterew består hovedsageligt af medicin, ligesom det gavner at være fysisk aktiv.
Målet med behandlingen er at mindske smerter og stivhed. Den medicinske behandling omfatter almindelige gigtmidler, smertestillende medicin, binyrebarkhormon, langsomt virkende gigtmedicin samt biologiske lægemidler.

De fleste patienter kan klare sig med almindelig gigtmedicin og smertelindrende midler, mens de hårdest ramte får binyrebarkhormon, langsomt virkende gigtmedicin og biologiske lægemidler.

Hvornår kan jeg starte?

Så snart du har en vederlagsfri henvisning fra din læge, kan du kontakte os og få booket en første konsultation, så fysioterapeuten kan vurderer dit funktionsniveau og vi kan få en samtale om dine mål og forventninger.  Du kan derefter med aftale fra fysioterapeuten opstarte holdtræningen.

For nærmere spørgsmål kontakt klinikken.
Kilder: http://rygsoejlegigt.dk